Oplev Finn Juhls hus

sofa - Finn Juhls hus Fotograf Anders Sune Berg - design - interiør - indretning - museum - seværdighed - nordiske riger - Ordrupgaard - arkitektonisk - dansk design

I dette indlæg vil jeg skrive en smule om Finn Juhls hus – Et sted jeg håber jeg snart kan besøge. Huset er helt utroligt smukt, ja faktisk et drømmehus for mit vedkommende. Indretningen og rummenes funktion er meget inspirerende. Det er nemt at se at det er et hus hvor der er tænkt over hver enkel detalje – Helt ned til lofterne der er malet i forskellige farver, bl.a. i en smuk lysegul, som Finn Juhl selv mente havde karakter af en teltdug, som lyset skinner igennem. Når man læser historien bag huset, er det tydeligt at det var et drømmehus Finn Juhl byggede i 1942.

En forening af møbeldesign, kunst og kunsthåndværk i moderne og funktionelle indretninger – Tænk at bo i et hjem hvor man kan bruge denne sætning. Det indikerer så meget drømmehjem på alle måder for mit vedkommende. Og det er præcis ordet, drømmehus, der for mig skinner igennem, selv bare ved at kigge på billederne af huset.

Det er ret fantastisk hvordan huset er sammensat. Blandt andet niveauforskel med siddeplads, og at der altid er kig til hvert rum og ikke mindst til haven – Det må have været et inspirerende sted at bo, og ikke mindst en smuk bolig at finde ro i.

Det her er et hus der må besøges, ikke bare for arkitekturen og indretningen, men også på grund af hele historien om et hus, designet og bygget af en af Danmarks mest betydningsfulde designer.

Skal du med?

 

Mere om Finn Juhls hus i detaljer – tekst fra Ordrupgaard

Huset består af to blokke, der ligger i en ret vinkel. I den ene ligger den store dagligstue og et mindre arbejdsværelse, og i den anden køkken, spisestue, værelser og badeværelse. De to blokke er samlet af en entré og en havestue, der åbner op ud mod haven. Huset er et tidligt eksempel på et hus med en åben grundplan med et karakteristisk udsyn mellem rummene. Selvom hvert enkelt rum har sin egen tydelige funktion, er der altid kig fra det ene rum til det næste, når man går gennem huset, og fra alle vinkler er der kig ud til haven. Huset er bygget af mursten, der er pudset i en gråhvid nuance, som giver facaden en mat og blød effekt. Huset fremstår herved lysende og let på baggrund af den mørke skovbeplantning.

Finn Juhl

Finn Juhl blev student fra Sankt Jørgens Gymnasium i 1930, og blev samme år optaget på Arkitektskolen på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Finn Juhl var banebrydende indenfor især møbeldesign, men tillige en værdsat arkitekt med sans for samspillet mellem møbler og rum.

I 1937 giftede Finn Juhl sig med tandlæge Inge-Marie Skaarup, og i 1942 byggede de huset på Kratvænget 15 i Ordrup for fælles midler. Med opførelsen af hans eget hjem i Ordrup Krat kunne hans ideer blive til virkelighed. Finn Juhl udviklede arkitekturen indefra og ud. Facaderne var sekundære i forhold til de indre rum, men samtidigt skulle der være balance mellem vægflader, døre og vinduer. Finn Juhl havde en excellent sans for, hvordan rummene skulle interagere med hinanden, og på hvordan lysindfaldet skulle fungere. Også samspillet mellem husets rum og dets ydre omgivelser, haven og skoven, var af stor betydning. Haven blev designet og anlagt af landskabsarkitekt Troels Erstad.

Finn Juhl og Inge-Marie Skaarups blev senere skilt. Senere levede Finn Juhl sammen med Hanne Wilhelm Hansen frem til sin død i 1989. Hanne Wilhelm Hansen boede i huset til sin egen død i 2005.

Finn Juhl var med til at revolutionere dansk design. I 40erne skabte han en række møbler, der kom til at redefinere Danmark som et foregangsland på designfronten, og i 1950erne slog han igennem i USA med indretningsprojektet i Formynderskabsrådets sal i FN’s hovedkvarter i New York. Finn Juhl var sammen med Arne Jacobsen og Poul Kjærholm med til at bane vejen for lanceringen af dansk design i udlandet under betegnelsen “Danish Modern”, og en af hovedårsagerne til det efterfølgende “eksportboom” op gennem 60erne og frem til i dag.

Finn Juhls hus er åbent i museets åbningstid i hele august – se mere på www.ordrupgaard.dk

Finn Juhls hus Fotograf Anders Sune Berg - design - interiør - indretning - museum - seværdighed - nordiske riger - Ordrupgaard
Foto af Anders Sune Berg.

sofa - Finn Juhls hus Fotograf Anders Sune Berg - design - interiør - indretning - museum - seværdighed - nordiske riger - Ordrupgaard

Foto af Anders Sune Berg.

sofa - Finn Juhls hus Fotograf Anders Sune Berg - design - interiør - indretning - museum - seværdighed - nordiske riger - Ordrupgaard - arkitektonisk

Foto af Anders Sune Berg.

sofa - Finn Juhls hus Fotograf Anders Sune Berg - design - interiør - indretning - museum - seværdighed - nordiske riger - Ordrupgaard - arkitektonisk - dansk design

Foto af Anders Sune Berg.

sofa - Finn Juhls hus Fotograf Anders Sune Berg - design - interiør - indretning - museum - seværdighed - nordiske riger - Ordrupgaard - arkitektonisk - dansk design - danish design

Foto af Anders Sune Berg.
 

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*